چه نوع بیماری هایی سلامت یک غواص را به خطر می اندازد؟

چه نوع بیماری هایی سلامت یک غواص را به خطر می اندازد؟

سلامت قلب یکی از مهمترین مسائل در سلامت هر انسان به ویژه یک غواص به شمار می رود. عملکرد قلب غواصانی که از وضعیت نا سالم برخوردار است، بیشتر با خطر جدی و عوارض ناشی از آن مواجه می باشد. همچنین این مسئله خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی را افزایش می دهد. نزدیک به یک سوم از غواصان به ویژه غواصان میانسال، به دلیل حمله های قلبی حاد و بحرانی دچار مرگ ناگهانی می شوند. سلامت قلب یک موضوع پیچیده و چند بعدی است اما اصلی ترین عوامل خطرآفرین در بیماری های قلبی کاملا تعریف شده هستند.

بنابراین به عنوان یک غواص باید از سلامت جسمی  خود قبل از هر بار غواصی مطمئن شوید و می توانید در این خصوص اقدامات پزشکی لازم را انجام دهید یا با متخصصان این حوزه مشاوره ای داشته باشید. در زیر به موارد بسیار مهمی می پردازیم که اگر به آنها توجهی نشود، سلامت هر انسانی را به خطر می اندازد.

فشار خون (Hypertension)

فشار خون بالا یا پرفشاری خون که گاهی به آن پرفشاری شریانی نیز گفته می‌شود، یک بیماری مزمن است که در آن فشار خون در شریان‌ها بالا می‌رود. به دنبال این افزایش فشار، قلب باید برای حفظ گردش خون در رگ‌های خونی بیشتر از حالت طبیعی فعالیت کند. به طور کلی پرفشاری خون به ندرت علائمی از خود نشان می‌دهد و تشخیص آن معمولاً از طریق آزمایش، یا در حین درمان یک بیماری دیگر صورت می‌گیرد. برخی افراد مبتلا به فشار خون بالا، دارای علائمی نظیر سردرد (به ویژه در پشت سر و در هنگام صبح) و همچنین احساس سبکی سر، تهوع، وزوز گوش )بصورت همهمه یا سوت کشیدن)، تاری دید یا غش کردن می‌باشند .

حدود یک سوم مردم آمریکا مبتلا به بیماری فشار خون بالا هستند که همین بیماری اصلی ترین و موثرترین عاملی است که در سال 2009 جان 348 هزار نفر آمریکایی را گرفت. افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند، به طور مستقیم در معرض خطر حمله های قلبی (سکته قلبی)، نارسایی قلب، آنوریسم‌های شریانی (به عنوان مثال، آنوریسم آئورتبیماری شریان‌های پیرامونی و بیماری‌های مزمن کلیه هستند. قابل توجه غواصانی که در محیط های سخت و پرفشار غواصی می کنند: مطالعات انجام شده بر روی افراد در فشارهایی مشابه با فشارهای تجربه شده توسط غواصان ورزشی، بروز قابل توجهی از آریتمی (ضربان نامنظم قلب) ناشی از قرار گرفتن در معرض محیط پر فشار را ثابت کرده است. این امر ممکن است تا حدودی به دلیل تنفس اکسیژن با فشار نسبی بالا در این اعماق باشد.البته فشار خون خفیف را می توان با رعایت رژیم غذایی مناسب و داشتن یک برنامه ی ورزشی منظم کنترل کرد، اگرچه به خاطر داشته باشید که در موارد جدی تر نیاز به طول درمان و تجویز دارو توسط پزشک می باشد. چنانچه نیاز به طی دوره ی درمانی زیر نظر پزشک باشد، غواصان بایستی از عوارض دارو های تجویز شده آگاهی کامل داشته باشند تا مصرف داروها منجر به بروز مشکلاتی در آنها نشود.

چربی خون (Hyperlipidemia)

یکی دیگر از موثرترین مواردی که سلامت قلب انسان را به خطر می اندازد، چربی خون بالا است. چربی خون بالا می تواند میزان خطر مرگ ناگهانی در غواص را افزایش دهد یا باعث ایجاد خطراتی حینِ غواصی برای غواص شود. چربی خون بالا یا هایپرلیپیدمی (Hyperlipidemia)  عبارت است از بالا رفتن غلظت هر كدام از اجزای تشكیل دهنده چربی خون شامل كلسترول و تری گلیسیرید از مقدار طبیعی آنها در خون كه معمولاً در بزرگسالان شایع تر است. به طور كلی خون حاوی انواع مختلف چربی است كه می توان آنها را به دو گروه كلی تری گلیسیرید و كلسترول تقسیم كرد. كلسترول خون را نیز به دو نوع كلسترول LDL و HDL تقسیم می كنند. چربی خون بالا منجر به ابتلا به بیماری های شریانی، حمله های قلبی، نارسایی و سکته قلبی می شود. همچنین چربی خون به انسداد قسمتی از شریان ها به دلیل تجمع کلسترول نوع LDL ( لیپوپروتئین با غلظت پایین، Low-Density Lipoprotein ) می انجامد. جالب تر اینکه این تجمع لیپوپروتئین منجر به افزایش فشار خون و در واقع مانع از جریان خون به قلب، مغز و سایر اعضای بدن می شود. توصیه می شود که افراد بایستی هر 4سال تا 6 سال یک بار آزمایش دهند و معاینات پزشکی لازم انجام شود تا از این طریق بتوانند از بروز خطرات احتمالی قلبی پیشگیری نمایند.

چاقی (Obesity)

موضوع چاقی یکی از مسائل بسیار حائز اهمیت در افزایش ابتلا به خطر بیماری های قلبی است هرچند که اغلب به آن توجهی نمی شود.  با اینکه 69 درصد از جمعیت آمریکا را افراد چاق و دارای اضافه وزن تشکیل می دهند اما هنوز آمار دقیق و جامعی در مورد جامعه ی غواصانی که دارای اضافه وزن هستند ارائه نشده است. داشتن اضافه وزن اغلب به دلیل عدم تحرک کافی و همچنین عدم انجام فعالیت های فیزیکی می باشد که این عامل می تواند تأثیر منفی بر شرایط بدنی یک غواص بگذارد و او را دچار عوامل استرس زا در محیط غواصی نماید. لازم است بدانید که افراد چاق بیشتر در معرض بیماری هایی نظیر فشار خون بالا، چربی خون، دیابت و بیماری های قلبی قرار دارند. راه حل این معضل، رعایت برنامه غذایی مناسب، انجام فعالیت های فیزیکی و تغییر رفتار فیزیکی بدن می باشد که می توانید در این زمینه از متخصصان این امر نیز مشاوره و راهنمایی دریافت کنید. 

سندرم متابولیک (Metabolic Syndrome)

چنانچه فردی دارای چاقی یا اضاقه وزن مفرط، فشار خون و چربی خون بالا باشد، مبتلا به نوعی بیماری به نام سندرم متابولیک است. اگرچه داشتن تنها یکی از شرایط ذکر شده دال بر ابتلا به سندرم متابولیک نیست اما می‌تواند منجر به ابتلا به بیماری‌های جدی دیگری شود. سندرم متابولیک نوعی اختلال در نحوه ذخیره انرژی در بدن انسان و استفاده از آن است. ابتلا به این سندرم در غواص ها، باعث عدم انجام حرکات ورزشی و به طور کلی فعالیت های پرتحرک می شود؛ همچنین خطر احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و نارسایی قلبی را  نیز افزایش می دهد. البته این نوع بیماری با رعایت رژیم غذایی و ورزش قابل کنترل و درمان می باشد اما درمان کامل به میزان و شدت شرایط مذکور  بستگی دارد. به خاطر داشته باشید که به عنوان غواص همیشه بایستی مراقب سلامت خود باشید و قبل از غواصی توسط پزشک معاینه شوید تا از سلامت خود مطمئن شوید.

سلامت قلب

سلامت قلب، باعث امنیت جانی غواص در محیط زیر آب می شود. هر چقدر قلب شما از سلامت بیشتری برخوردار باشد، میزان خطر ابتلا به بیماری هایی نظیر بیماری فشار در شما در زیر آب نیز کاهش خواهد یافت. برای اینکه به عنوان یک غواص از سلامت بدنی و تناسب اندام خوبی برخوردار باشید، بایستی هر هفته به مدت 90 دقیقه یا بیشتر ورزش کنید تا سلامت جسمی شما در سطح مطلوبی قرار گیرد. انجام ورزش های هوازی در کنار برنامه ورزشی تان، نه تنها در بهبود توانایی جسمی شما در غواصی موثر می باشد بلکه خطر ابتلا به بیماری هایی همچون فشار خون بالا، چربی خون، چاقی و بیماری های قلبی را کاهش می دهد. از ورزش های رایج برای بهبود وضعیت هوازی می توان به دوچرخه سواری، پیاده روی و شنا اشاره کرد؛ اگرچه ورزش های متعدد و موثر دیگری نیز وجود دارند مانند پیاده روی سریع و تنیس. توجه داشته باشید که انجام این ورزش ها باید در حد تعادل باشد و هنگام ورزش افزایش ضربان قلب شما حداکثر بین 50 تا 70 درصد باشد.

  

گردآوری و ترجمه: بخش آموزش شرکت توسعه تجهیزات غواصی ایران 

آیدا اعزی

**هرگونه کپی برداری و بازنشر بدون درج منبع پیگرد قانونی دارد**